Wednesday, February 14, 2007

HC/punk u Banja Luci


Kao sto se vidi iz naslova ovdje cu pokusati da pisem sto se desavalo u Banja Luci u ovoj nasoj sekti . Koliko je meni poznato s obzirom da sam u BL od 96 ,prije rata se u Bl skoro nije svirao hc/punk ., izuzetak je bend W.S.W. ciji sam iskreno cuo samo trash snimak na kompilaciji Bl prijeratnih bendova "Banja Luka Dreaming" na prezetaciji u tadasnjem ksetu ( nazalost je autor koji je i svirao u W.S.W komplicaje poginuo u saobracajci prilikom prvog posljeratnog posjeta Banjaluci). Drugim rijecima da Banja Luka nije bila luka punka , nego vise noise i dark zvuka pa je takva i ta kompilacija sacinjena od takvih bendova bendova (Blue noise , Rescue party.. i mnogi drugi ) .

Prvi posljeratni bend koji je posjecao na tako nesto je crossover bend Revolt , koji je svirao po meni neku muzicku kopiju Helmeta + rapovanje dakle ono sto je bilo moderno u tim 90im , sa mracnim tekstovima pjesmama Koma , Snovi ,ikazna,Bijesan pas,.. koju su odrzavale atmosferu tog vremena izgubljenu mladost u ratu srusenim zivotima , beznadje .,moram priznati da su mi se na pocetku svoga rada dopadali iako muzicki nikad nisu bili hc. Bend je imao desetke koncerte u Bl , u Holadnij , bivsoj jugi .... , iza sebe imaju par kompilacija i par koncertnih jedan studijski album . bend je jos uvije akivan (ima probe ali ne i svirke ) sa tim da je iz orginalne postave ostao samo gitarista , ne vidim dalji razlog sviranja istog ali njima na volju .

Iste te 95 se pojavilo jos jedno zlo koje ce trajno zagaditi bl pank scenu jer su generacije klinaca kasnije svirala iste stvari koje je i svirala Propala Investicija punk bend koji skoro da nije imao svojih stvari nego je svirao iskljucivo obrade Exploiteda Ramonsa , Dza ili Bu , sto je bilo simpaticno pjevac Cupac nikad nije znao tesktove nego je pjevao samo slogove . Bend je potrajao jedno 2 godine ali je udario temelje jedog nazovi dijela Bl punk scene .

Godinu dana kasnije poceli su se pojavljivati kojekakvi srednjeskolski punk bendovi : Slobodno bacanje ,Pssg , Autsajder ,Zigmund , Die krankenwagen , 2 bad milos death , ZLo i Naopako ,koji su isto potrajali jedno godina dana osim Pssg i Zigmunda nitko od njih nema nekakav materijal snimljen.

Nakon toga godine praznine ako ne racunam punk tezge koje nisu bili bendovi nego kratkorocni projekri bilo je par pokusaja okupljanja benda da bi tek 99 i 00 (na sta je uveliko uticao i koncert Catharsisa i Newborna u ksetu ,  ) pocele su cvasti ruze za Bl hc.punk scenu .Tada su se izdasavalo masu koncerata  bendova sa strane - medju ostalim Submision Hold , Vitamin x , Senata Fox , Analene , sa kojima su i nastupali Antistatik (crustcore) i Rahele Ferari koji su prvi politicki korektni pank bendovi sa tim  sto je Rahela presla put od noise punka do emo crust core benda sto se mjenjalo sa bubnjjrima  .
Ti bendovi su iza sebe imali 20 - ak koncerata izmedju ostalog  Bl Prijedoru , Zg , Bg , potrajali su po 3,4 godina , iza sebe imaju par uradi sam snimaka sa probe ( i oba benda su izasli na kompilaciji autonomija u svakodnjevnom zivotu (sa tim da je rahela izasla i na jedno d=feministickoj echo kompilaicji)te divx banja luka hard core . Oni su se ugasili sto zbog seobe clanova (antistatik) sto zbog nesrece sa bubnjarima (rahela ) , da su mogli vise uradit , mogli su ovako ostaje samo zal .u istom periodu su postajli jos bendovi Stara devizna stednja i jos po meni puno bolji bend Inward,Chat down Babylon , Pussies smoke ake -no logo hc/punk sa deutch zenskim vokalom ) i ako racunamo Prijedor Geneticka Kontroloa, i u tom istom periodu je nastao i crossover bend Recall jos jedan domaca interprentacija mtv bendova tipa Downset ili RATMznaci rap + dz dz

U medjuvremuno su se desavale kulture zvuka 1 i 2 u prostoru geta gdje su proed osatalih i sviriali navedeni bendovi ,nesto kasnije je nastao i Ispad. da bi 2003 bio odrzan prvi in memorial koncert tragicno preminulom Goranu Kovacevicu (koji je sad posta tradicionalan)na kome su svirali :Oblik , Klikeri ,Rahela Ferari , Ispad , rgk , Die Kranken wagen,... (sa kojeg postoji video snimka koju trazim ,)te da bi se to sve okrunilo sa nastankom Unutrasnje Emigracije i Zivot pise drame koji danas cini osnovu neceg sto se zove hc/punk u Bl.

Pored navedenih bendova u Bl su i djelovali (istina dozivjeli su samo jedno izdanje ) fanzini Floskula i Podmetanje Neistine .


1 comment:

Unknown said...

volio bi kad bi mi neko dobacio zigmunda. cuo sam fine stvari o bendu. od ovih sto sam sluso no logo mi se svidja nenormalno. od danasnjih emigracija plafon. zivot pise drame me nije nesto odusevio. sori. nije bas moj fazon, al eto cekam bolji snimak i nadam se vidjet ih lajv.